Strøm gjorde musikken tilgjengelig for alle

- Vi må ikke glemme hvor vi kommer fra, men du verden så behagelig det er å ha strøm, sier Øystein Dolmen. Han har akkurat betalt en regning på gamlemåten, uten strøm. Det var tungvint og veldig morsomt.

- Jeg er av den gamle skolen, som mener folk må lære seg å tenne opp bål, og å leve som normalt, også uten strøm, sier Dolmen. Han husker selv den gangen han hadde middagsgjester under et forferdelig uvær. Strømmen gikk, og det hele kunne endt med forferdelse, eller i det minste med kalde og uferdige retter. Men med stormkjøkken er det mye som ordner seg. – Maten ble bare noen minutter forsinket, forsikrer han.

 


Hva tenker du, ønsker du deg egentlig tilbake til gode gamle dager?
- Jeg synes det er meget behagelig med strøm… Å bruke halve dagen på å fyre opp varme…? Nei, å reversere utviklingen ønsker jeg ikke i det hele tatt, men å ha kontakt med naturen i sin naturlige form, det tror jeg vi trenger… Og samtidig sette pris på strømmen som er her.

Les historien om Nikola Tesla, mannen som oppfant vekselstrøm, og dermed la til rette for at vi kan bruke strøm slik vi gjør det i dag.

Hva ville Knutsen og Ludvigsen vært uten strøm?
- I Knutsen og Ludvigsens univers tar man ting for gitt, der dikter man sin egen realitet. Så det ville overhodet ikke vært noe problem, sier Øystein Dolmen.

Men det er altså i Knutsen og Ludvigsens fantasiverden. - At du fikk strøm på "strengan" har påvirket hele kulturen, i hele verden. Fra at du var avhengig av å sitte i små grupper, så har man nå gjort musikken tilgjengelig for alle. Strømmen sin betydning for kultur har vært enorm, understreker han.

Sivilisasjonen, en herlig og skjør skapning 
- Det er heldigvis sjelden at strømmen går. Det hender jo at det kommer en orkan som tar den, men det er sjelden. Folk må likevel lære seg å tenne opp et bål. Husk at sivilisasjonen vår er en herlig skapning, men det er også en veldig skjør virkelighet. Vi kan ikke kreve av Statnett at været er perfekt, avslutter Dolmen.

Skulle du være i Trondheim sentrum, og få øye på en gatemusikant som spiller "Grevling i Taket"? Hvem vet, kanskje det er Øystein Dolmen som gjenopplever en strømløs dag?


Les hvordan Statnett jobber  for å forhindre strømbrudd når uværet kommer.

Fremtiden er elektrisk:
En samling av artikler rundt temaet klima, digitalisering, verdiskaping og kraftsystem.


Til toppen